Het opmeten van het hoornvlies gebeurt dan ook uiterst nauwkeurig met behulp van de Haag Streit topograaf, een apparaat dat op 22000 punten het hoornvlies in “kaart” brengt. Hiermee kunnen we de vorm van het hoornvlies zichtbaar maken. Een hoornvlies dat vervormd is (astigmatisch) kan niet zomaar een lens verdragen. Het afstemmen van het juiste materiaal en de juiste vorm van de lenzen speelt hier een grote rol.
Met behulp van de spleetlamp wordt er een hoornvlies onderzoek gedaan is het hoornvlies gezond en voldoende bevochtigd? Is dit allemaal goed bevonden, dan worden er test lenzen besteld, die vaak binnen enkele dagen leverbaar zijn.
Voordat de lenzen afgeleverd worden, krijgt u instructies over het in en uitdoen van de lenzen, en welke vloeistoffen u moet gebruiken om de lenzen te reinigen. Ook wordt er een draagschema meegegeven om het dragen langzaam op te bouwen.
Wanneer u begint met het dragen van contactlenzen is de controle intensief.
Er worden 2 controles uitgevoerd, één na 1 week en één na 1 maand. Er wordt dan gecheckt of de scherpte voldoende is en of het hoornvlies de lens kan verdragen. Mocht dit niet optimaal zijn dan worden de lenzen aangepast. Dit kan door aanpassingen in krommingen, diameters en materiaalkeuze. Na de start is het van belang controles uit te blijven voeren. Dit gebeurt elk halfjaar bij zachte lenzen en jaarlijks bij vormvaste lenzen.
In Nederland is geen wettelijke beperking voor de verkoop van contactlenzen. De contactlensspecialist en zeker de optometrist, zijn de aangewezen personen voor de juiste oogzorg. Zij zijn aangesloten bij de vereniging ANVC, voor gediplomeerde Contactlensspecialisten en de OVN, de vereniging van Optometristen.