Contactlenzen

Ieder oog is verschillend en daarom zijn er veel merken, soorten en maten contactlenzen beschikbaar. Om tot de juiste keuze te komen welke contactlens het beste bij uw oog past, kunt u het beste een afspraak maken.

Welke lenzen zijn het beste voor mij?

Wilt u advies in welke lenzen het beste bij uw ogen passen? Maak dan een afspraak met ons. Wij gaan dan samen met u kijken welke lenzen het beste bij uw ogen en activiteiten past!

Direct een afspraak maken

Soorten Lenzen

Lees onderstaand over de verschillende soorten lenzen, door op de titel te klikken opent u de informatie over het type lens.

Elke vormvaste lens is uniek omdat deze lenzen speciaal op maat van je oog worden gemaakt. Vormvaste lenzen en harde lenzen zijn niet helemaal hetzelfde, vormvaste lenzen zijn de verbeterde versie van de vroegere harde lenzen. Harde lenzen laten meer zuurstof toe bij je ogen doordat ze gebruik maken van het natuurlijk bevochtigingssysteem van je ogen en doordat ze als het ware drijven op je oog.
Harde lenzen zijn niet in alle situaties handig, zoals bijvoorbeeld onderwater kijken en/of duiken.

De naam van deze soorten lenzen verraad het al, zachte lenzen zitten heel comfortabel, je hoeft er bijna niet aan te wennen. Een nadeel is dat enkele oogfouten niet goed kunnen worden gecorrigeerd, maar als het wel kan, kan je de keuze maken tussen zacht of vormvast.

Waarom zou je  zachte lenzen elke dag vervangen? Het antwoord is simpel, voor gemak en comfort.
Geen onderhoud en nooit vervuilde lenzen, maar elke dag  frisse zachte contactlenzen. Nog niet eens een lenshoudertje nodig!
Deze lenzen kan je afwisselend met je bril dragen, tijdens het sporten en het uitgaan lenzen en in het dagelijkse leven een bril.

Maandlenzen kunt je gedurende één maand gebruiken. Na gebruik bewaart u de lenzen in vloeistof. Maandlenzen zijn in vergelijking met weeklenzen en daglenzen goedkoper. Ze zjn wel minder soepel dan weeklenzen en daglenzen. Maandlenzen zijn niet bedoelt om ‘s nachts ook in te hebben, daarom moet u ze ‘s nachts uit doen. Alvorens u ze in de vloeistof bewaard dient u ze goed te reinigen.

Nachtlenzen draag je alleen maar ‘s nachts. ‘s Avonds voordat je naar bed gaat, doe je je nachtlenzen in en terwijl jij slaapt, corrigeren de lenzen jouw ogen. En als je ‘s morgens wakker wordt, doe je je nachtlenzen uit en heb je de hele dag scherp zicht zonder bril of lenzen! Door de speciale vorm van de nachtlens verandert de vorm van je hoornvlies terwijl je slaapt.

Dit zijn speciale lenzen voor mensen die kleine letters van dichtbij niet goed kunnen zien.
Met deze lenzen zie je van zowel dichtbij als ver weg scherp, ze zijn zeer comfortabel en je bent er snel aan gewend.
Bij leesklachten, stap je tijdig naar je opticien en laat je je ogen controleren.

Onderzoek hoornvlies

Het opmeten van het hoornvlies gebeurt dan ook uiterst nauwkeurig met behulp van de Haag Streit topograaf, een apparaat dat op 22000 punten het hoornvlies in “kaart” brengt. Hiermee kunnen we de vorm van het hoornvlies zichtbaar maken. Een hoornvlies dat vervormd is (astigmatisch) kan niet zomaar een lens verdragen. Het afstemmen van het juiste materiaal en de juiste vorm van de lenzen speelt hier  een grote rol.
Met behulp van de spleetlamp wordt er een hoornvlies onderzoek gedaan is het hoornvlies gezond en voldoende bevochtigd?

Is dit allemaal goed bevonden, dan worden er test lenzen besteld, die vaak binnen enkele dagen leverbaar zijn.

Instructie & verzorging

Voordat de lenzen afgeleverd worden, krijgt u instructies over het in en uitdoen van de lenzen, en welke vloeistoffen u moet gebruiken om de lenzen te reinigen. Ook wordt er een draagschema meegegeven om het dragen langzaam op te bouwen.

Wanneer u begint met het dragen van contactlenzen is de controle intensief.

Er worden 2 controles uitgevoerd, één na 1 week en één na 1 maand. Er wordt dan gecheckt of de scherpte voldoende is en of het hoornvlies de lens kan verdragen. Mocht dit niet optimaal zijn dan worden de lenzen aangepast. Dit kan door aanpassingen in krommingen, diameters en materiaalkeuze. Na de start is het van belang controles uit te blijven voeren. Dit gebeurt elk halfjaar bij zachte lenzen en jaarlijks bij vormvaste lenzen.

In Nederland is geen wettelijke beperking voor de verkoop van contactlenzen. De contactlensspecialist en zeker de optometrist, zijn de aangewezen personen voor de juiste oogzorg. Zij zijn aangesloten bij de vereniging ANVC, voor gediplomeerde Contactlensspecialisten en de OVN, de vereniging van Optometristen.